Коледна екскурзия – 10 топ дестинации по целия свят

 

Коледните празници обикновено събират семейството вкъщи, но ако имате по-нетрадиционна представа за това, как да прекарате тези дни заедно, тук може откриете 10 прекрасни възможности за пътуване.

1. Малта

Една от най-забележителните характеристики на коледния дух в Малта е често срещаната гледка на възстановка на сцената с раждането на Иисус Христос. Всяка година хората гордо отварят вратите на гаражите си или капаците на прозорците, за да могат съседите им и случайните минувачи да се насладят на изработената от тях самите ясла.

В столицата Валета цари всеобщ коледен дух, а от катедралата „Свети Йоан Кръстител“ се чуват коледни песни. Театър „Мануел“ пък е известен със своите ежегодни коледни постановки с пантомима.

2. Hю Йорк, САЩ


Рокфелер център несъмнено е първата асоциация на хората, когато си помислят за Коледа в Ню Йорк. Там се намира прочутата ледена пързалка, която вече е на повече от 80 години. В Сентрал парк пък ще откриете над 100 щанда на амбулантни търговци, които предлагат дрехи, подаръци, храна и напитки.

3. Бат, Англия


Само в този град празненствата по случай Рождество Христово и раждането на Джейн Остин предизвикват една и съща еуфория. Не пропускайте да посетите центъра на Джейн Остин на Куин Скуеър. Разположен на два етажа, музеят е посветен на живота на най-известната английска писателка. Ако отидете на коледният базар в Бат, определено ще Ви е трудно да изберете само едно измежду всички ръчно изработени изделия, които са разпределени в над 170 дървени търговски постройки. В града има и ледена пързалка, римски бани, както и прочут театър с разнообразна програма.

4. Рованиеми, Лапландия, Финландия

Ако разполагате в повече време около коледните празници, би било жалко да пропуснете дома на Дядо Коледа – с. Рованиеми. Там децата правят сладки с джинджифил, учат се на калиграфия и пишат своите писма до Дядо Коледа в неописуема еуфория. В пощата в града пък има обявени временни работни места за джуджета на Дядо Коледа. В парка за диви животни „Рануа“ живеят малки полярни мечки, европейски лосове и други характерни за региона животни.

Арктическия снежен хотел, изграден изцяло от лед и сняг, разполага със сауни и горещи вани, където да се стоплите.

5. Хонолулу, Хавай


По време на коледните празненства в Хавай ще срещнете спокойно разхождащия се Дядо Коледа, който носи бански или леко плажно облекло. Основната атракция на тържествата там е едномесечното светлинно шоу, към чийто чар допринасят 15-метрово коледно дърво и музика на живо.

6. Квебек, Канада


В този град изобилства от възможности за разпускане и забавление. Празнините програми варират и така всеки може да намери нещо по вкуса си. Старата част на града придобива облика на живописно коледно селце, а недалеч се намира Немският коледен базар, където ухае на наденички и печени кестени. В Квебек има и спортен център, който предлага семейни планински походи и каране на ски.

7. Рейкявик, Исландия


Що се отнася до коледните празненства в Исландия, те имат някои особени отличителни характеристики. Една от тях е свързана с фолклорна традиция - там Дядо Коледа е заменен от 13 тролчета, които се наричат Йоуласвейн, които дават подаръците на децата. На коледния базар в града се помещават редица малки и китни постройки, отрупани с многоцветни коледни подаръци, украшения и лакомства.

8. Токио, Япония


Коледата в Япония носи усещането за приказка и магия. Това се случва, когато хора от различна религия приемат коледните празници. В Токио този ден прилича много на Св. Валентин, тъй като вечерта навсякъде е пълно с романтика, светлини и любовни двойки. Що се отнася до храната, обикновено хората консумират традиционни японски ястия като пържено пиле и торта със сметана и ягоди.

9. Страсбург, Франция

Това е място а неповторима амалгама от френска и немска традиционна коледна атмосфера, тъй като градът е разположен на границата между двете държави. Тук можете да откриете редица тематично украсени села, които носят визуална и гастрономична наслада на посетителите. Базарът се състои на над 10 различни места в града, а общият брой на щандовете е около 300. Всяка година се провежда и коледен панаир, в който има множество музикални изпълнения на живо, както и изложба на улично изкуство.

10. Куинстаун, Нова Зеландия

Червеният, зеленият и белият цвят, класическите цветови нюанси на коледните празници, придобиват съвсем ново значение в Нова Зеландия. Червеното символизира цъфтящото коледно дърво с рубинено червен цвят, което местните асоциират с тези празници. Бялото е символ на девствените плажове, а зеленото на плода кивито. Планинският град Куинстаун е едно малкото места по света, където може да празнувате Коледа, докато карате джет, сърф, а дори и да изпробвате качествата си в парапланеризма. Традиционно всяка година има лагер около езерото Уакатипу, където всички се наслаждават на коледната трапеза – агнешко, морски дарове и пилешко.

 

Източници: cnn.com, ceoworld.biz

01:21 | 04.11.2019