Учени: Който украсява рано за Коледа, е по-щастлив

Представете си следното – облечени сте в топли и меки дрехи, домът Ви ухае на канела и портокалови кори, пиете чаша ароматно кафе или чай, гори огън в камината или печката, а Вие украсявате елхата вкъщи. Настроението Ви стана малко по-ведро, нали?

Защо е така?

Причината за това е положителната енергия, с която се зареждате при поставяне на коледната украса. Още по-впечатляващо е, че хората, които правят това много преди самия празник, са по-здрави и по-щастливи. Вероятно това явление може да бъде обяснено с факта, че обикновено поставянето на коледна украса стимулира силно производството на хормоните на щастието, защото буди спомена за детството ни.

Коледа означава еуфория

Безспорно Коледните празници са най-радостния период от годината не само за децата, но и за възрастните. Всички се стараем да прекараме тези няколко дни със семействата и приятелите си, наслаждавайки се на домашния уют. Със сигурност сте забелязали тази неповторима еуфория, която цари навсякъде няколко дни преди Коледа. Пазаруването на подаръци, приготвянето на храната и цялостното усещане за истински празник допълват коледния дух и е невъзможно да останем несъпричастни към него.

Два типа декориращи

Що се отнася до коледната украса обаче, има два типа хора – едните предпочитат търпеливо да изчакат декември месец и едва когато Коледа наближи, да украсят домовете си. Другата група включва хора, които са толкова ентусиазирани за празника, че започват планирането на следващите коледни празници в мига, когато предишните са свършили. Именно те се радват на по-добро здраве и приповдигнато настроение през цялата година.

Когато фактите говорят, "недориращите" мълчат

Макар и малко шокираща на пръв поглед, новината, че хората са по-щастливи, когато подчинят живота си през цялата година на Коледа, е подкрепена от факти и изследвания. Те показват, че по-ранното украсяване на дома помага за намаляване на стреса и тревожността и оказва положително влияние върху психиката на хората. Те успяват по-лесно да преминат през проблемни периоди в живота си и бързо се възстановяват след житейски сътресения, тъй като се положително настроени към всичко. Мисълта за предстоящите коледни празници, били те и след месеци, ги кара да се усмихват и ги задържа на повърхността. Това твърди психоаналитикът Стийв Маккеоун. Според негово изследване една от най-често срещаните причини за потребността от проявление на коледен дух по-рано през годината е усещането за носталгия по детството. Украсата придобива символично значение и ни отвежда към магията и вълнението, които са ни обземали като деца.

Коледните гирлянди са като вълшебен портал

Ейми Морин, която също е психотерапевт и автор на статии за особеностите на хората със силна психика, заявява, че коледно-новогодишните празници съживяват връзката с миналото. Разбира се, носталгичните ни усещания понякога носят смесени чувства, тъй като празниците обикновено ни напомнят за дните, когато някой наш близък е бил все още сред нас, или за чистотата и наивността на съзнанието ни, когато още сме вярвали в Дядо Коледа. Поставянето на коледни играчки и гирлянди е като вълшебен портал, който ни отвежда в този период от живота ни.

Ако вече сте решили да дадете проявя на коледния си дух отрано, ето още няколко причини, които може да Ви насърчат да започнете още днес. Друго изследване сочи, че любителите на този празник се отличават и по някои личностни качества, тъй като са по-дружелюбни, усмихнати и мили.

Насърчаване на добросъседските отношения

Както знаете, в Съединените щати хората имат традиция да декорират външната част на домовете си и така разпространяват коледния дух. Понякога дори съседите се конкурират чия къща ще бъде най-богато украсена и въпреки състезателния характер на тези отношения, те носят красота и взаимност на всички. Интересното в случая е, че това се приема като насърчаване на добросъседските отношения в квартала.

Украсяващите са по-обичани

В гореспоменатото изследване учените експериментират с въвеждане на външни посетители в определен район, които трябва да посочат най-дружелюбните хора, живеещи там, без да ги познават. За никого не е изненада, че собствениците на домовете с обилна коледна украса в последствие събират най-много почитатели. В отговор на въпроса защо са избрали тези хора, посетителите отбелязват, че ранното украсяване на дома показва, че си отворен към хората.

Повече украса - по-малко стрес

Най-добрата новина е, че тъй като коледната украса разведрява ежедневието на хората, тези, които я поставят рано, са по-здрави. Несъмнено в днешно време стресът и напрежението ни заливат отвсякъде, но с нещо толкова простичко и лесно като поставяне на няколко коледни играчки или изработването им, можем да си подарим щастие и усмивка. Така денят ни определено ще е по-приятен.

Захващайте се за работа!

Отново си представете картината от началото – пиете топла напитка вкъщи, усещате божествен аромат на Коледа и украсявате елхата. А сега бързо извадете прашните играчки, гирлянди, лампички за декорация и коледни свещи от кутията в шкафа и се захващайте за работа. Ще бъдете по-здрави и доволни дори и ако Коледа е след няколко месеца!

 

Източник: gomcgill.com

00:56 | 01.11.2019