10 коледни книги, които всяко дете трябва да прочете

Искате детето Ви да прочете някоя интересна и тематична книга около предстоящите коледни празници, но нямате идеи? Тогава сте на правилното място, защото тук ще намерите списък от 10 коледни книги, които всяко дете трябва да прочете, а за Ваше улеснение сме изготвили и кратко описание на сюжета и основните идеи на книгите, за да подберете правилните заглавия в зависимост от възрастта на децата ви.

1. „Как Гринч открадна Коледа“, Доктор Сюс

Сюжет: Гринч е злонраво и начумерено създание, което обитава пещера, разположена над градчето Хувил. Една от най-отличителните черти на героя е зеленият му цвят, а характерът му е запомнящо се егоистичен. Шумните и весели коледни празненства в градчето не се нравят на Гринч и затова той решава да възпре настъпващия празник, маскирайки се като Дядо Коледа и крадейки всички подаръци и украшения на Бъдни вечер.

Защо да се чете: Въпреки че книгата е публикувана през 1957г., тя критикува комерсиалната страна на Коледа и напомня, че този празник е важен не само заради подаръците.

2. „Полярен експрес“, Крис Ван Алсбърг

Сюжет: На Бъди вечер малко момче се качва на мистериозен влак до Северния полюс заедно с други деца. Когато пристигат, той се запознава с Дядо Коледа, който му подарява първия коледен подарък за новия сезон.

Защо да се чете: Тази класическа книга пресъздава магията и чудото на Коледа през наивното и чисто детско съзнание.

3. „Коледна песен“, Чарлз Дикенс

Сюжет: Книгата разказва за прочутия скъперник Скрудж, който в навечерието на светлия коледен празник е посетен от призрака на неговия починал съдружник Марли. Следват още тайнствени видения и Скрудж е въвлечен в приключение, което ще го промени напълно.

Защо да се чете: Вълнуващ и приключенски роман, който се чете на един дъх и защитава добротата и щедростта.

4. „Писма от Дядо Коледа“, Дж. Р. Р. Толкин

Сюжет: Книгата е колекция от писмата, които децата на Дж. Р. Р. Толкин получавали всяка година от Дядо Коледа. Самият Толкин пишел писмата, в които разказвал вълнуващи и приключенски истории.

Защо да се чете: Колекцията пренася читателя в един фантастичен свят на битки с гоблини и пиршества с елфи, а и подхранва вярването им, че Дядо Коледа съществува.

5. „Нощта преди Коледа“, Клемънт Мур

Сюжет: На Бъдни вечер, един мъж чува как Дядо Коледа долита в къщата с шейна, докато цялото семейство спи.Това класическо стихотворение е първоизточника на повечето характеристики на Дядо Коледа, които остават идентични и в наши дни.

Защо да се чете: В тази книжка децата ще открият отговор на въпроса защо си подаряваме подаръци на Коледа.

6. „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“, Лиман Франк Баум

Сюжет: Книжката разказва необикновената история на невръстния Клаус, който попада в безброй премеждия. Но чудесата във волното му детство са много и затова всяка година по едно и също време той се превръща в най-очаквания гост в дома на всички деца.

Защо да се чете: Историята на Клаус е класическа история за борбата между доброто и злото.

7. „Лешникотрошачката“, Е. Т. А. Хофман

Сюжет: Разказва популярната коледна историята на едно момиче и един омагьосан принц, чийто свят е пълен с вълшебства, които стават само на Коледа.

Защо да се чете: Книжката учи децата да вярвам в чудеса и да ги открива във всичко.

8. „Малката кибритопродавачка“, Х. К. Андерсен

Сюжет: Макар и тъжна, историята на малкото момиче, което в навечерието на Нова година е изгонено от вкъщи, остава класическа коледна приказка. В студената нощ, тя преживява много трудности, докато се опитва да продава кибрит на минувачите. Именно клечките кибрит и помагат да стане свидетел на вълшебни моменти и да се стопли.

Защо да се чете: Трагичната история на малката кибритопродавачка пренася децата в един суров, но изпълнен с красота свят. Припомня и колко е важно да не губим надежда.

9. „Пипи организира похищение на коледна елха“, Астрид Линдгрен

Сюжет: Вечният образ на Пипи Дългото чорапче оживява и в тази коледна история. Сюжетът разказва за планът на червенокосата Пипи да похити коледна елха.

Защо да се чете: Типично закачлива и развлекателна, тази книжка със сигурност ще предизвика усмивка и смях на лицето на детето Ви.

10. „Автобиографията на Дядо Коледа“, Джеф Гуин

Сюжет: Това е една приказна книга, която съчетава сериозни исторически факти с легендата за Дядо Коледа и е прекрасно четиво за всяка студена декемврийска нощ в очакване на Коледа.

Защо да се чете:Автобиографията представя факти от проучвания, които са представени достъпно за деца.

 

Източници: writtenreality.com, buzzfeed.com

00:21 | 04.11.2019