10-те най-хубави коледни базара в света

 

В последните години коледните базари набират популярност и у нас, но те са отдавнашна традиция в редица други държави. Ето защо изготвихме списък с най-хубавите базари по света.

 

1. Страсбург, Франция

Този град всяка година става домакин на един от най-старите коледни базари в Европа, чието първо издание датира още от 1570г. В днешно време съществуват 10 основни локации на базара, в които са включени над 300 щанда. Разходката може да продължи цяла седмица, но ще успеете да си купите изящна коледна украса, уникални подаръци, а и ще опитате от неповторимото местно вино. Всяка година има огромна коледна елха на пл. „Клебер“, която впечатлява с богатството от украшения върху нея, но най-вече с мащаба си.

2. Виена, Австрия

Виенският коледен базар е може би най-традиционният в света, защото празничният дух обзема целия град. Базарът обикновено се намира в самия център на града и помещава 151 щанда с разнообразни продукти. Ще имате възможност да вкусите невероятен коледен пунш и традиционния виенски вурст. Може би най-отличителната черта на виенския коледен базар е огромната ледена пързалка, където стотици посетители се забавляват.

3. Прага, Чехия

Хиляди посетители щастливо обикалят щандовете с шоколадови и тестени изделия, вкусни лакомства и горещи напитки, разположени на повечето площади в центъра на един от най-красивите градове в света, Прага. Такава е обстановката по време на коледния базар в града. Освен лакомствата от всякакъв вид, при посещение на този базар, ще можете да опитате традиционните местни наденички и други ястия от месо, приготвени пред очите Ви.

4. Бирмингам, Великобритания

На този коледен базар ще откриете богато разнообразие от подаръци, бижута, коледна украса и ръчно направени играчки. Той е най-мащабният във Великобритания, а същевременно предлага някои автентични храни и напитки, които иначе бихте намерили само във Франкфурт. Не пропускайте и великолепния топъл шоколад с Бейлис и си го пазете от пеещия лос – забавния отличителен символ на базара в Бирмингам.

5. Торонто, Канада

Сравнително нов, коледният базар в Торонто е най-големият за цяла Северна Америка и хиляди посетители от всички краища се стичат тук всяка година.  Атмосферата е пленителна заради всичките светлини, музикални програми, влакчета за деца и други подобни коледни атракциони. Улиците са запълнени с вендинг машини, от които можете да си закупите традиционното канадско ястие „путин“, както и малки сувенири. Сборният пункт на всички събития и хора е умопомрачителната 15-метровата коледна елха, а най-отличителната характеристика на базара е 30-метровият тунел със светлини.

6. Краков, Полша

Ако си мечтаете за бяла снежна Коледа, това е най-подходящото място за Вас. Коледният базар в града се провежда на централния площад и обикновено поради климата през декември има много обилен снеговалеж. Атмосферата на това място е по-магична и пленителна дори и от големите базари в Европа заради наличието на толкова много сняг. Що се отнася до наличните продукти, в Краков можете да си купите антики и стари мебели и то на добри цени.

7. Рига, Латвия

Отличителният селски чар на този базар ще Ви остави без дъх. Щандовете са пълни с ръчно изплетени кошници, коприна и топли дрехи от овча кожа, а традицията датира от 19-ти век. Докато сте загърнати в топло вълнено одеяло, можете да се насладите на чаша топъл зелен чай, късче парлив хляб от джинджифил или печени бадеми. Базарът е разположен в старата част на града, където има множество украсени коледни елхи, които допълват коледния дух.

 8. Барселона, Испания

Въпреки че започва като еднодневен фестивал в миналото, коледният базар в Барселона в момента вече е триседмичен коледен панаир. Провежда се пред катедралата в Барселона и се състои от около 300 щанда, които предлагат множество коледни украшения, елхи и малки музикални инструменти, както и ръчно направени кукли и бижута. Несъмнено елементът, които обира овациите, е огромният пън, който разпръсква лакомства и подаръци при удар с пръчка.

9. Стокхолм, Швеция

Базарът се помещава в открития музей „Скансен“ в сърцето на Стокхолм и има изключително традиционен облик. Провежда се всяка събота и неделя от края на месец ноември до средата на декември. Там можете да откриете разнообразни шведски ръчно изработени продукти, традиционни наденички, подправки, пушена пуйка и свещи. Редовно се провеждат и занаятчийски демонстрации, танцови игри около коледното дърво, а в музея има и малка зоологическа градина с животни, типични за скандинавските страни.

10. Тренто, Италия

Всяка година калдъръмените улици на Тренто се изпъстрят с блестящи коледни дръвчета и 90 дървени постройки, предлагащи на посетителите овче сирене и изсушени портокалови кори. Тези продукти представят многовековна традиция, тъй като още през 13-ти век са традиционни ястия по Коледа в Италия. Локациите на базара са две – пл. „Пиаца Фиера“ и пл. „Пиаца Чезаре Батисти“

 

Източници: cnn.com, wanderlust.co.uk

00:43 | 04.11.2019